Τρ. Μαρ 28th, 2023

ΧΑΛΚΙΔΑTV.GR

ΧΑΛΚΙΔΑ

Διαμαρτυρία εκπαιδευτικών στη Χαλκίδα: Ας αξιολογηθούν και οι υπουργοί τότε…

Στιγμιότυπο οθόνης 2023-02-15 155614
Chalkidatv.gr

Ηχηρή απάντηση στην επιχειρούμενη αξιολόγηση του εκπαιδευτικού κόσμου με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έδωσαν σήμερα δάσκαλοι και καθηγητές στη Χαλκίδα.

Συμμετείχαν στην πανεκπαιδευτική πανελλαδική απεργία που προκήρυξαν  ΟΛΜΕ και ΔΟΕ για την επαναφορά του επιθεωρητή μέσα στις τάξεις και την αξιολόγηση εκπαιδευτικών.

Εν τω μεταξύ ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας απέστειλε επιστολή προς τους γονείς, εξηγώντας τους αναλυτικά τους λόγους της διαμαρτυρίας τους ως προς την αξιολόγηση.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Οι εκπαιδευτικοί απεργούν την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023 με κύριο αίτημα την κατάργηση των διατάξεων που αφορούν την αξιολόγηση. Για όσους  δεν ασχολούνται με την εκπαίδευση, η απεργία μοιάζει αδικαιολόγητη: «γιατί να μην αξιολογούνται οι δάσκαλοι;», λένε πολλοί. «Όλοι πια δεν αξιολογούνται;» Το ερώτημα φαίνεται λογικό για όποιον είναι μακριά από το χώρο και δείχνει ακόμα πιο λογικό αν ληφθούν υπόψη τα, συνήθως απαξιωτικά για τους εκπαιδευτικούς, δημοσιογραφικά σχόλια με τα οποία βομβαρδίζεται η κοινή γνώμη απ’ τα ΜΜΕ.

Τα πράγματα όμως είναι διαφορετικά. Μπορεί ακόμα και οι απόψεις των εκπαιδευτικών πάνω στην αξιολόγηση να διαφέρουν, εκεί όμως που συμφωνεί η συντριπτική πλειοψηφία μας είναι ότι η αξιολόγηση δεν μπορεί να περιλαμβάνει την παρακολούθηση και βαθμολόγηση 1-2 ωρών διδασκαλίας ως βασικό στοιχείο της επαγγελματικής μας εξέλιξης.

Τέτοιου είδους αξιολόγηση δεν γίνεται σε κανένα επάγγελμα και δε θα έπρεπε να προταθεί ούτε για τους εκπαιδευτικούς.

Η διδασκαλία είναι μια περίπλοκη και πολυπαραγοντική διαδικασία.

Κανείς δεν μπορεί να απομονώσει μερικά λεπτά διδασκαλίας και να αποφασίσει αν ο δάσκαλος κάνει καλό μάθημα ή όχι.

Όπου εφαρμόστηκε αυτό το σύστημα αξιολόγησης, π.χ. ΗΠΑ, Βρετανία, έχει φέρει απαξίωση και υποβάθμιση των δημόσιων σχολείων.

Και για την Ελλάδα όμως αυτό το σύστημα δεν είναι άγνωστο. Αξιολόγηση μετά από παρακολούθηση μαθήματος είχαμε σε προηγούμενες  δεκαετίες. Οι παλαιότεροι θα θυμούνται τους  «Επιθεωρητές» που μόνο θετικά δεν έχουν αποτιμηθεί από την εκπαιδευτική πραγματικότητα .

Σήμερα, οι εκπαιδευτικοί προσπαθούμε να μην ξαναζήσουμε έναν «νεο-επιθεωρητισμό».

Ελπίζουμε να σας έχουμε στο πλευρό μας σε αυτόν τον αγώνα .

Στον αγώνα για ένα δημόσιο και δωρεάν σχολείο, που θα καλύπτει τις μορφωτικές και ψυχοκοινωνικές ανάγκες των μαθητών. Για αυτό το σχολείο παλεύουμε!

Σε αυτό τον αγώνα σας θέλουμε όλους μαζί μας!

Με εκτίμηση,

Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας

ΠΗΓΗ: tvstar.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ