Σα. Δεκ 10th, 2022

ΧΑΛΚΙΔΑTV.GR

ΧΑΛΚΙΔΑ

Επίδομα θέρμανσης: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

Chalkidatv.gr

Από χθες Παρασκευή 14 Οκτωβρίου έχει ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ενώ τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης.

Το ύψος του επιδόματος θέρμανσης για τη χειμερινή σεζόν 2022-2023 έχει αυξηθεί στα 350 ευρώ από 300 ευρώ που ήταν πέρυσι, με το συνολικό ποσό που θα διατεθεί από την κυβέρνηση για το επιδομα να ανέρχεται στα 300 εκατομμύρια ευρώ που θα μοιραστούν σε 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Πότε ανοίγει το myΘερμανση

Παρόλο που ο Χρήστος Σταϊκούρας είχε δηλώσει πως οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης θα ξεκινούσαν την ημέρα που θα ξεκινούσε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά η πλατφόρμα θα ανοίξει τον Νοέμβριο με τα πρώτα χρήματα να φαίνονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων προς το τέλος του Δεκεμβρίου.

Ποιοι είναι δικαιούχοι

Εντός των ημέρων αναμένεται νέα υπουργική απόφαση σχετικά με τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος τα οποία φαίνεται πως θα χωρίζονται σε εισοδηματικά και περιουσιακά.

Συγκεκριμένα,

Εισοδηματικά όρια: Τα όρια εισοδήματος φέτος αυξάνονται σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 24.000 ευρώ για τους έγγαμους, ενώ το ποσό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί.

Περιουσιακά κριτήρια: Παραμένουν αμετάβλητα σε σχέση με πέρυσι και ορίζουν ότι η αξία της ακίνητης περιουσίας δε μπορεί να ξεπερνά τις 180.000 ευρώ για τον άγαμο και στις 300.000 ευρώ για τους έγγαμους.

Να σημειώσουμε ότι όσα νοικοκυριά χρησιμοποιήσουν πρώτη φορά πετρέλαιο ως πηγή θέρμανσης θα λάβουν διπλό επίδομα θέρμανσης.

Πώς υποβάλλετε αίτηση

Τα βήματα για να υποβάλλετε αίτηση στην πλατφόρμα είναι πολύ απλά καθώς χρειάζεται μόνο να ακολουθήσετε την εξής διαδρομή:

Είσοδος στην πλατφόρμα

Εκδήλωση ενδιαφέροντος

Επιλέγετε αν διαμένετε σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία

Επιλέγεται αν είστε ιδιοκτήτης ή ένοικος

Επιλέγετε είδος καυσίμου

Συμπληρώνετε τον Αριθμό παροχής ρεύματος

Επιλέγετε οικισμό

Συμπληρώνετε τα τ.μ. της κατοικίας

Συμπληρώνετε τον IBAN στο myAADE

Στη συνέχεια, στην εφαρμογή ΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΜΟΥ καταχωρείτε τις αγορές σας.

Τα στοιχεία που πρέπει να καταγράψετε είναι:

ο αριθμός της απόδειξης αγοράς ειδών καυσίμων

το ποσό/αξία της συναλλαγής

ο ΑΦΜ της επιχείρησης-πωλήτριας των ειδών καυσίμων θέρμανσης

η επωνυμία της επιχείρησης-πωλήτριας των ειδών καυσίμων θέρμανσης.

Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι καταβάλλουν τη δαπάνη θέρμανσης μέσω κοινοχρήστων, τότε καταχωρούνται, επιπρόσθετα των ανωτέρω και τα εξής:

ο αριθμός της απόδειξης εξόφλησης κοινοχρήστων ή εναλλακτικά ο αριθμός που φέρει το ειδοποιητήριο πληρωμής αυτών (αν δεν έχει ήδη εκδοθεί κατά την υποβολή της αίτησης απόδειξη εξόφλησης)

ο ΑΦΜ του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας

το ποσό που αναλογεί στον δικαιούχο.

Σε αντίθεση με τις αγορές πετρελαίου θέρμανσης, στα λοιπά είδη καυσίμων δεν έχει σημασία ο ΑΦΜ και ο αριθμός παροχής ρεύματος.

Πολυκατοικίες

Εάν στην πολυκατοικία σας ο καυστήρας είναι κοινός, τότε ο διαχειριστής/εκπρόσωπος θα εισάγει τα στοιχεία των διαμερισμάτων της πολυκατοικίας/ολιγοκατοικίας, καθώς και τα χιλιοστά συμμετοχής κάθε ενός από αυτά στις δαπάνες θέρμανσης (χιλιοστά θέρμανσης).

Αλλαγές στα παραπάνω στοιχεία μπορεί ο διαχειριστής να πραγματοποιήσει μόνο πριν ενεργοποιήσει τη δυνατότητα πληρωμής.

Στην περίπτωση που δεν υπάρχει κοινόχρηστη παροχή ρεύματος, θα πρέπει να συμφωνηθεί με όλους τους ενοίκους/ιδιοκτήτες, ποιού ο αριθμός παροχής ρεύματος (συνήθως του διαχειριστή/εκπροσώπου) θα «παίξει» τον ρόλο της κοινόχρηστης παροχής ώστε να δηλωθεί στο προφίλ της πολυκατοικίας.

Εάν δεν υπάρχει διαχειριστής στην πολυκατοικία ή δεν υπάρχει αριθμός κοινόχρηστης παροχής ρεύματος (μετρητής) στην πολυκατοικία, θα πρέπει να συμφωνηθεί με όλους τους ενοίκους/ιδιοκτήτες ποιος θα «αναλάβει» το ρόλο του διαχειριστή ώστε να δημιουργήσει μέσω της πλατφόρμας myΘέρμανση, το προφίλ της πολυκατοικίας με τα διαμερίσματα, τα χιλιοστά θέρμανσης κ.λπ..

Είναι υποχρεωτικό να δηλωθούν τα χιλιοστά συμμετοχής σε δαπάνες θέρμανσης για όλα τα διαμερίσματα μιας πολυκατοικίας για να δημιουργηθεί η συνολική εικόνα της (ανοικτά/κλειστά – τα οποία ανήκουν σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα). Θα πρέπει να συμφωνήσετε σε μία κατανομή που θα ισχύει για όλο το χρόνο. Το σύνολο των χιλιοστών των διαμερισμάτων πρέπει να είναι 1000, ώστε να μπορέσετε να ενεργοποιήσετε και την δυνατότητα πληρωμής.

Μπορείτε να ενεργοποιήσετε τη δυνατότητα πληρωμής όταν θα έχει υποβληθεί έστω και μία αίτηση δικαιούχου. Αυτό το διαπιστώνετε από την ένδειξη «Υπάρχει αίτηση» στα δεξιά των στοιχείων του διαμερίσματος.

Στα παραστατικά αγοράς πετρελαίου θέρμανσης τα στοιχεία ΑΦΜ και αριθμός κοινόχρηστης παροχής ρεύματος θα πρέπει να ταυτίζονται με αυτά τα οποία έχετε εισάγει στη Διαχείριση Χιλιοστών Θέρμανσης.

Εάν στην πολυκατοικία σας το κάθε διαμέρισμα έχει δικό του καυστήρα, θα πρέπει να κάνετε χωριστές αιτήσεις ο καθένας, ως κάτοικοι μονοκατοικίας και θα πρέπει να προμηθευτείτε το είδος καυσίμου θέρμανσης με διαφορετικά παραστατικά αγοράς.

Σε περίπτωση που έχει εκδοθεί ΑΦΜ για την πολυκατοικία και θέλετε τα παραστατικά αγοράς πετρελαίου θέρμανσης να εκδίδονται σε αυτόν, θα πρέπει να ορίσετε τον ΑΦΜ πολυκατοικίας στα προφίλ, επιλέγοντας τον σχετικό σύνδεσμο «Ορισμός ΑΦΜ». Στη συνέχεια ο ΑΦΜ πολυκατοικίας δεν μπορεί να αλλάξει, ούτε να διαγραφεί.

Προσοχή! Ακόμη και στην περίπτωση που έχει οριστεί ΑΦΜ πολυκατοικίας, στις αιτήσεις των ενοίκων θα αναγράφεται ο ΑΦΜ διαχειριστή/εκπροσώπου.

ΠΗΓΗ: evima.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ