Τε. Οκτ 5th, 2022

ΧΑΛΚΙΔΑTV.GR

ΗΕΛΛΑΣ

Θύμιος Καραΐσκος: Για την ΠΕΛ έχουμε όραμα και σχέδιο

Chalkidatv.gr

«Όποιος δεν θέλει να ακολουθήσει σε κάτι που οδηγεί στο αύριο της πόλης, ας αναλάβει και τη δική του ευθύνη….», τόνισε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Λαμιέων στο Δ.Σ. μιλώντας για την ΠΕΛ.

Σε αναλυτική ενημέρωση προχώρησε ο Δήμαρχος Λαμιέων για τα σχέδια της Δημοτικής αρχής και στα όσα πέτυχε μέχρι σήμερα, σε σχέση με την υλοποίηση του  master plan που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η ενημέρωση έγινε μετά από αίτημα δέκα επτά συμβούλων της μειοψηφίας του δημοτικού Συμβουλίου.

«Το  master plan, που θα εγκριθεί σαν τελική πρόταση από το Δημοτικό Συμβούλιο θα υλοποιηθεί. Η Μελέτη βιωσιμότητας, είναι αναγκαία για να προχωρήσουμε στην διεκδίκηση δημόσιας χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, που βρίσκεται μπροστά μας, έτοιμη να την διεκδικήσουμε. Σας έχουμε ενημερώσει για τα πάντα. Υπάρχουν έγγραφα, αποφάσεις, πρακτικά για την ενημέρωση και όλοι ξέρουν τι λέμε. Λέμε τα ίδια παντού. Το ίδιο θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Θα κριθούμε από το αποτέλεσμα.  Δεν θυσιάζουμε την αξιοπιστία μας  και την αποτελεσματικότητα μας  για οποιοδήποτε τίμημα. Όποιος δεν θέλει να ακολουθήσει σε κάτι που οδηγεί στο αύριο της πόλης, ας αναλάβει και τη δική του ευθύνη…», είπε ο Θύμιος Καραΐσκος.

Πιο συγκεκριμένα ο Δήμαρχος Λαμιέων, μεταξύ των άλλων τόνισε:    

Το θέμα της «Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας» είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να μας ενώνει όλους.

Να μας ενώνει και να ενώνει δυνάμεις για να επιτευχθεί ο σκοπός που  όλοι επιδιώκουμε. Την αξιοποίηση του αναπτυξιακού εργαλείου που λέγεται ΠΕΛ. Στην προσπάθεια αυτή δεν περισσεύει κανένας.

Το έχω πει και στο παρελθόν η συνεισφορά του καθενός είναι αποδεκτή και αξιοποιήσιμη και μάλιστα όχι μόνο αυτών που έχουν κάποιο θεσμικό ρόλο, αλλά και των ίδιων των πολιτών.

Γι’ αυτό και οποιαδήποτε ενέργεια και βήμα, τέθηκε σε γνώση των πολιτών και των φορέων που εκπροσωπούν τους πολίτες και ζητήσαμε την άποψή τους.

Για την υλοποίηση του  master plan που  παρουσιάστηκε στο δημοτικό συμβούλιο 19 Μαΐου 2021 και εγκρίθηκε μετ’ επαίνων  από το Δημοτικό Συμβούλιο, το Περιφερειακό Συμβούλιο και το ΔΣ του ΕΒΕ ενώ τέθηκε και σε διαβούλευση,  αναζητήσαμε και διεκδικούμε χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και αυτό αναφέρεται και στο master plan.

Γνωστοποίησε ότι υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας για την υποβολή αιτήσεων από ΟΤΑ και Αναπτυξιακούς Οργανισμούς στο πρόγραμμα «Παρεμβάσεις με στόχο την βελτίωση του δημόσιου χώρου» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ετοιμάζεται να υποβάλει πρόταση.

Η πρόσκληση συνολικού προϋπολογισμού 209.000.000 Ευρώ, χρηματοδοτεί ευρύτατες στρατηγικές αναπλάσεις εμβληματικού χαρακτήρα με περιβαλλοντικό όφελος, καινοτόμα στοιχεία και αναπτυξιακό χαρακτήρα.

Θέτει εξαιρετικά σφιχτό χρονοδιάγραμμα, ενώ μεταξύ των κριτηρίων επιλογής των προτάσεων που θα τύχουν χρηματοδότησης είναι και η τεκμηριωμένη ανάλυση τεχνικής και χρηματο-οικονομικής βιωσιμότητας.

Εκεί θέλουμε να εντάξουμε το τελικό  master plan για την Πανελλήνια Εκθεση Λαμίας.

Μέσα στις προϋποθέσεις που υπάρχουν στις προσκλήσεις δημόσιας χρηματοδότησηςείναι και η εκπόνηση προμελέτης βιωσιμότητας για την πολεοδομική οργάνωση του χώρου της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας.

Γι’ αυτό με αίτημα του Δημάρχου, το οποίο υποβλήθηκε στον Αναπτυξιακό Οργανισμό 23 Ιουνίου 2021, ζήτησε από τις «ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΕΣ Α.Ε.» την εκπόνηση της συγκεκριμένης προμελέτης.

Η προμελέτη βιωσιμότητας και η πολεοδομική οργάνωση του χώρου της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας, ανατέθηκε στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης στο Αναπτυξιακό Οργανισμό και τα στελέχη του και μελετητές άρχισαν να εκπονούν την συγκεκριμένη μελέτη.

Εξήγησε ότι με την απόφαση ανάθεσης η εταιρεία DIΜΑΝT Α.Ε.  έρχεται και υποστηρίζει τον Αναπτυξιακό Οργανισμό και αυτό φαίνεται στο κείμενο της απόφασης ανάθεσης όπου αναφέρεται «……σε ανάθεση στη DIΜΑΝT Α.Ε Παροχή υπηρεσιών Συμβούλου για την υποστήριξη του Αναπτυξιακού Οργανισμού στην εκπόνηση προμελέτης βιωσιμότητας για την πολεοδομική οργάνωση του χώρου της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας (ΠΕΛ), σε συνέχεια του Στρατηγικού Σχεδίου, που εκπονήθηκε από τον Δήμο Λαμιέων».……»

Την ευθύνη εκπόνησης της όλης προμελέτης την έχει ο Αναπτυξιακός Οργανισμός και  αυτός θα υποβάλει την τελική πρόταση. 

Ο  Δήμαρχος δήλωσε ότι για τη συγκεκριμένη εξέλιξη και την ανάθεση προμελέτης βιωσιμότητας για την πολεοδομική οργάνωση του χώρου της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας  στον Αναπτυξιακό Οργανισμό, έχει ενημερώσει προσωπικά ο ίδιος δύο φορές το δημοτικό συμβούλιο στις 29/09/2021 και 29/11/2021, σε αντίστοιχες τοποθετήσεις μου, που έχουν συμπεριληφθεί στα πρακτικά συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου τα οποία ανέγνωσε, έχει τοποθετηθεί δημόσια στις 1 Νοεμβρίου 2021 στην εκπομπή του Γιώργου Σιμόπουλου «ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» σε ερωτήσεις του για την Πανελλήνια Εκθεση Λαμίας, το έχει δηλώσει στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας που έγινε 15 Δεκεμβρίου 2021 και το έχει  δηλώσει και στην συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της του ΕΒΕ που έγινε στις 14 Δεκεμβρίου 2021.

Μάλιστα στις  28 Σεπτεμβρίου 2021, η τοποθέτηση του Δημάρχου και η ενημέρωση για ανάθεση της μελέτης αυτής στον Αναπτυξιακό Οργανισμό έγινε μετά από  ερώτηση του συνδυασμού «ΛΑΜΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ» στον οποίον τότε συμμετείχε και ο Νίκος Πάπουτσας.

Όπως τόνισε ότι έχει ενημερώσει και το γνώριζαν όλοι ότι  :

(α) έχει ανατεθεί μελέτη βιωσιμότητας στον αναπτυξιακό οργανισμό.

(β) Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής βιωσιμότητας και της πολεοδομικής οργάνωσης του χώρου μαζί με το master plan και τα αποτελέσματα της διαβούλευσης θα έρθουν στο δημοτικό συμβούλιο σε ειδική συνεδρίαση να τα συζητήσουμε και να αποφασίσουμε σχετικά.

Προχώρησε σε ανασκόπηση της μέχρι τώρα πορείας και ανέφερε χαρακτηριστικά :

Σήμερα  μετά από δύο χρόνια και πέντε μήνες της δημοτικής αυτής περιόδου:

(α) έχουμε ένα master plan το οποίο βαδίζει με σταθερά βήματα για την τελική έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο, στο οποίο θα έρθει και η προμελέτη βιωσιμότητας και πολεοδομικής οργάνωσης του χώρου, που εκπονεί ο αναπτυξιακός οργανισμός σε ειδική συνεδρίαση του.

(β) έχει δημοσιευτεί από το τέλος Ιανουαρίου ανοιχτή πρόσκληση του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας για την υποβολή αιτήσεων από ΟΤΑ και Αναπτυξιακούς Οργανισμούς στο πρόγραμμα «Παρεμβάσεις με στόχο την βελτίωση του δημόσιου χώρου» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η πρόσκληση χρηματοδοτεί ευρύτατες στρατηγικές αναπλάσεις εμβληματικού χαρακτήρα με περιβαλλοντικό όφελος, καινοτόμα στοιχεία και αναπτυξιακό χαρακτήρα και θέτει εξαιρετικά σφιχτό χρονοδιάγραμμα, ενώ μεταξύ των κριτηρίων επιλογής των προτάσεων που θα τύχουν χρηματοδότησης είναι και η τεκμηριωμένη ανάλυση τεχνικής και χρηματο-οικονομικής βιωσιμότητας.

(γ) έχουμε ένα φορέα ο οποίος έχει συσταθεί από τους τρεις μετόχους που εκπροσωπούν την τοπική κοινωνία. Ο φορέας αυτός έχει τη θεσμική αρμοδιότητα να συμμετέχει σε υποβολές αιτημάτων δημόσιας χρηματοδότησης.

(δ) για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια η χρήση του συγκεκριμένου ακινήτου έχει περιέλθει στη τοπική κοινωνία και στους φορείς που εκπροσωπούν τη τοπική κοινωνία,  σε ένα νομικό πρόσωπο, που συστήσαμε στις 7 Δεκεμβρίου 2021 και  το καταστατικό του έχει καταχωρηθεί στο ΓΕΜΗ στις 20 / 01 /2022.

«……Το διοικητικό συμβούλιο του νέου φορέα «ΦΟΡΕΑΣ Π.Ε.Λ. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. Ο.Τ.Α.»,  έχει συγκροτηθεί σε σώμα, συνεδριάζει, επίκειται να έρθει με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου για  έγκριση ο Κανονισμός χρήσης του χώρου της Πανελλήνιας Εκθεσης Λαμίας, να αποδοθεί στους δημότες, κι εσείς ακόμα στο δημόσιο διάλογο αναφέρετε ότι ο φορέας είναι μη νόμιμος, ζητώντας να κληθούν τα  στελέχη της Πολιτείας να μας εξηγήσουν  αν  ο φορέας είναι νόμιμος ή όχι. …..» είπε χαρακτηριστικά.

Παρουσίασε έγγραφο από το κτηματολογικό γραφείο Στερεάς Ελλάδας με βάση το οποίο,  το ακίνητο δεν ανήκει σε κανένα υπουργείο και σε κανένα ελληνικό Δημόσιο, ανήκει στο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου πανελλήνια έκθεση Λαμίας.

Και τόνισε :

«…….Ακριβώς τα ίδια λέμε παντού και πάντα.

Συνεχίζουμε τις διαδικασίες για τη σύνταξη μελέτης βιωσιμότητας.

Και με μία ανάγνωση και μόνο των πρακτικών των δημοτικών συμβουλίων, θα καταλήγατε ότι υπάρχει πλήρη ενημέρωση σε όλα…..»

 Και κατέληξε χαρακτηριστικά λέγοντας :

«….Θα μπορούσε με μία απλή ερώτηση να απαντηθεί το ζήτημα και να μην βγάζετε εσφαλμένα συμπεράσματα.

Αλλά και μία απλή ανάγνωση συγκεκριμένων εγγράφων και αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου θα  οδηγούσε σε διαφορετική προσέγγιση.

Ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή είναι ανοιχτό βιβλίο.

Δεν θυσιάζουμε  την αξιοπιστία μας  και την αποτελεσματικότητα μας  για οποιοδήποτε τίμημα.

Σας έχουμε ενημερώσει και η ενημέρωση είναι καταγραμμένη στα πρακτικά συνεδρίασης του Δ.Σ. ότι προχωρά η Μελέτη βιωσιμότητας, αφού κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο για να προχωρήσει ένα βήμα στην κατεύθυνση ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης για διεκδίκηση δημόσιας χρηματοδότησης, μιας χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, που βρίσκεται μπροστά μας, έτοιμη να την διεκδικήσουμε.

Σας έχουμε ενημερώσει και δημόσια έχουμε τοποθετηθεί ότι το θέμα με το master plan, μαζί με τη μελέτη βιωσιμότητας  θα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο για τελική έγκριση.

Δεν κάνουμε τίποτα παραπάνω από αυτά που είναι αναγκαία απαραίτητα και χρειάζονται για να πάμε ένα βήμα παρακάτω τη συγκεκριμένη υπόθεση με την αξιοποίηση του χώρου της έκθεσης.

Η Μελέτη βιωσιμότητας σε ένα τέτοιο έργο, όπως το master plan της ΠΕΛ, αποτελεί κρίσιμο στοιχείο κι ένα από τα πολλά στάδια ωρίμανσης και τεκμηρίωσης μιας αίτησης δημόσιας χρηματοδότησης.

Μια μελέτη βιωσιμότητας, την οποία εκπονεί ο αναπτυξιακός οργανισμός και υποστηρίζεται από την DINAND,  που αποτελεί συστατικό στοιχείο της αίτησης δημόσιας χρηματοδότησης που προτιθέμεθα να υποβάλλουμε στην πρόσκληση του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας για πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας.

Να υπενθυμίσω λοιπόν ότι η δημοτική αρχή ήταν αυτή που ξεκίνησε το μάστερ πλαν, να υπενθυμίσω λοιπόν ότι η δημοτική αρχή είναι αυτή που επεξεργάστηκε τα στοιχεία να υπενθυμίσω ότι η δημοτική αρχή ήταν αυτή που προχώρησε την σύσταση της εταιρείας να σας υπενθυμίσω ότι η δημοτική αρχή είναι αυτή η οποία συνεχίζει τις μελέτες και θα κάνει όσες μελέτες χρειαστούν έτσι ώστε να ωριμάσει γρήγορα το έργο, η δημοτική αρχή είναι αυτή που αναζητά τρόπους χρηματοδότησης, η δημοτική αρχή είναι αυτή που διαμορφώνει προτάσεις και υποβάλλει αιτήσεις, η δημοτική αρχή είναι αυτή η οποία με υπεύθυνη στάση προασπίζει τα συμφέροντα του δήμου και των δημοτών.

Η δημοτική αρχή πολιτεύεται με αποφάσεις πολιτεύεται με όραμα, σχέδιο, στόχους, συνέπεια και αποτελεσματικότητα.

Εμείς δεν λέμε λόγια.

Τόσα χρόνια, οι ατέρμονες συζητήσεις κούρασαν και δεν έφεραν αποτέλεσμα.

Για εμάς υπάρχουν έγγραφα, αποφάσεις, πρακτικά, όλοι ξέρουν τι λέμε.

Λέμε τα ίδια παντού.

Το ίδιο θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Όποιος δεν θέλει να ακολουθήσει σε κάτι που οδηγεί στο αύριο της πόλης, ας αναλάβει και τη δική του ευθύνη.

Εμείς ξέρουμε και το έχουμε δηλώσει ότι θα κριθούμε από το αποτέλεσμα.

Ξέρουμε ότι οι πολίτες ελάχιστα ενδιαφέρονται για τα οποιαδήποτε ενδιάμεσα στάδια ενός έργου.

Ενδιαφέρονται για το αποτέλεσμα για να αποδοθεί το έργο στους ίδιους ως χρήστες.

Λίγο τους νοιάζει πόσες μελέτες θέλει, ποιες μελέτες θέλει για να ωριμάσει ένα έργο.

Ενδιαφέρει τους πολίτες πολύ περισσότερο ο δρόμος, η παιδική χαρά, η έκθεση, το Χαλκιοπούλειο, η λεωφόρος Αθηνών, η Κύπρου και μία σειρά από άλλα μικρά ή μεγάλα έργα.

Ελάχιστα τους νοιάζει τι είναι απαραίτητο για να γίνει ένα έργο.

Τους ενδιαφέρει αυτό καθαυτό το έργο να αποδοθεί το δυνατόν συντομότερο.

Εμείς λοιπόν αυτό κάνουμε.

Αυτό άλλωστε κάναμε μέχρι τώρα.

Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε μέχρι το τέλος της θητείας μας και άλλωστε αυτό θα αξιολογήσουν και οι πολίτες όταν θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις.

Να βάλουμε τάξη και σειρά, σε αυτά τα οποία κρίνουμε αναγκαία και απαραίτητα.

Μένουμε λοιπόν εδώ και αγωνιζόμαστε να υλοποιήσουμε αυτά που έχουμε υποσχεθεί, με όραμα, σχέδιο, προσεκτικά βήματα και συνέπεια, ζητώντας από όλους να μας κρίνουν από το αποτέλεσμα.

Και το αποτέλεσμα είμαι σίγουρος ότι θα φανεί.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ