Fri. Sep 29th, 2023

ΧΑΛΚΙΔΑTV.GR

ΧΑΛΚΙΔΑ

Κύπρος: Άναψε φωτιές το βιβλίο Βιολογίας της Γ’ Γυμνασίου

Screenshot_20230113_093033_com.huawei.intelligent_edit_12204585267929
Chalkidatv.gr

«Εγκράτεια», «Αγνότητα» και «Αποχή από το σεξ προ του γάμου» οι μέθοδοι αντισύλληψης και προστασίας από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, αναφέρει

Σάλος έχει προκαλέσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κεφάλαιο του βιβλίου Βιολογίας της Γ’ Γυμνασίου στην Κύπρο, το οποίο αναφέρεται στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και το προγαμιαίο σεξ, με τους χρήστες να κάνουν λόγο για βιβλίο βγαλμένο από τον Μεσαίωνα, που σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στα δεδομένα και στις συνθήκες του 2023.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος, αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο εγχειρίδιο ετοιμάστηκε πριν από αρκετά χρόνια, με αρκετούς να θεωρούν ότι πλέον είναι ξεπερασμένο σε συνδυασμό και με την ψήφιση της νομοθεσίας για την ολιστική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία. Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει χρόνια από την ετοιμασία και τη διδασκαλία του, εξακολουθεί να βρίσκεται στα σχολεία ως εγχειρίδιο που δίνεται στους μαθητές, αλλά όπως μας έχει λεχθεί από πηγή του υπουργείου Παιδείας, με διαφορετικές οδηγίες στους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν το μάθημα.

Τα σημεία που προκάλεσαν τις αντιδράσεις

Στο βιβλίο δραστηριοτήτων στη Βιολογία της Γ’ Γυμνασίου οι μαθητές και οι μαθήτριες ενημερώνονται/εκπαιδεύονται (σελ. 68) γύρω από την αντισύλληψη και τις μεθόδους που μπορούν «να μας προστατεύσουν από τα ΣΜΝ».

Σε αυτές τις μεθόδους που καταγράφονται στο σχολικό εγχειρίδιο πρώτες – πρώτες παρουσιάζονται η «Εγκράτεια», η «Αγνότητα» και η «Αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα προ του γάμου».

Όπως φαίνεται στις σελίδες του βιβλίου, στην επίμαχη θεματική ενότητα, αναφέρεται ότι τα πιο πάνω έχουν 100% ποσοστό επιτυχίας στην αποτελεσματικότητά τους ως μέθοδοι αντισύλληψης και θεωρούνται ως οι μόνες απόλυτα αξιόπιστες μέθοδοι. Επισημαίνεται ακόμη πως εντός γάμου μόνο η αμοιβαία πιστή μονογαμική σχέση προσφέρει προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Διαδικτυακές όμως αντιδράσεις φαίνεται να προκύπτουν, όχι μόνο από το κείμενο και τη γραφή που έχει επιλεχθεί για τα συγκεκριμένα σημεία του βιβλίου, αλλά και για κάποιες από τις φωτογραφίες και τα διαγράμματα, τα οποία τα συνοδεύουν.

Όπως για παράδειγμα, η φωτογραφία η οποία συνοδεύει το επίμαχο κείμενο για την εγκράτεια, την αποχή και την αγνότητα και η οποία απεικονίζει μόνο μία γυναίκα.

Λίγο πιο κάτω το βιβλίο καταπιάνεται και με τον HIV/AIDS και τη μετάδοση του, χρησιμοποιώντας ένα διάγραμμα βασισμένο σε στατιστικά του ΚΕΕΛΠΝΟ από το μακρινό 2014 (αναφέρονται και οι ομοφυλόφιλοι/αμφιφυλόφιλοι άνδρες), ενώ στη συνέχεια ζητά από τους μαθητές να τοποθετήσουν βάσει αυτού «σε σειρά τις διάφορες πρακτικές (α-ζ) ξεκινώντας από αυτήν που παρουσιάζει την μεγαλύτερη επικινδυνότητα», αναγνωρίζοντας το γκέι σεξ ως την πιο επικίνδυνη.

Διευκρινίσεις Υπουργείου Παιδείας για το επίμαχο βιβλίο Βιολογίας

Σε διευκρινίσεις σχετικά με το βιβλίο Βιολογίας της Γ΄ Γυμνασίου, για το οποίο δημιουργήθηκαν αντιδράσεις προχώρησε το Υπουργείο Παιδείας, σημειώνοντας πως το συγκεκριμένο βιβλίο εκδόθηκε το 2017 (Α΄ έκδοση) και έκτοτε χρησιμοποιείται από τους/τις εκπαιδευτικούς Βιολόγους για τη διδασκαλία του μαθήματος.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όπως σημειώνει το Υπουργείο, η αποχή (abstinence) είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντισύλληψης και προστασίας από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, και γι’ αυτό τον λόγο υπήρχε η αναφορά στο βιβλίο. Οι Βιολόγοι εκπαιδευτικοί είναι άρτια καταρτισμένοι στην επιστήμη τους, παρουσιάζουν επικαιροποιημένα και τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα και χρησιμοποιούν την επιστημονική ορολογία κατά τη διδασκαλία, χωρίς να επικαλούνται την ηθικολογική διάσταση η οποία μπορεί να απορρέει από τη συγκεκριμένη φρασεολογία του σχολικού εγχειριδίου.

Η Επιθεώρηση Βιολογίας βρίσκεται στη διαδικασία αναβάθμισης των βιβλίων Βιολογίας όλων των τάξεων Γυμνασίου-Λυκείου, ώστε να γίνουν τυχόν απαραίτητες αλλαγές.

Πηγή : newsbeast.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ