Δε. Μαρ 20th, 2023

ΧΑΛΚΙΔΑTV.GR

ΧΑΛΚΙΔΑ

Μπόρις Τζόνσον: «Δύσκολο να ψηφίσω νέα συμφωνία για το Brexit» – Αιχμές για τον Ρίσι Σούνακ

91
Chalkidatv.gr

Ο Μπόρις Τζόνσον άφησε να εννοηθεί ότι ο νυν πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, άφησε την ΕΕ να διατηρήσει υπερβολικά μεγάλη εξουσία, αφού τόνισε ότι θα του είναι πολύ δύσκολο να υπερψηφίσει μια νέα συμφωνία για το μετά το Brexit εμπόριο με τη Βόρεια Ιρλανδία.

Σε ομιλία του στην Global Soft Power Summit 2023, ο Μπόρις Τζόνσον έσπασε τη σιωπή του για τη νέα συμφωνία που ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ χαρακτήρισε ιστορική, μια συμφωνία που δίνει την ευκαιρία στην Βρετανία να προχωρήσει από τις διαμάχες του Brexit.

Ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε πως μπορεί να καταλάβει αυτούς που θέλουν να προχωρήσουν αλλά δήλωσε ότι το Brexit άξιζε να γίνει μόνο εάν η Βρετανία άλλαζε ριζικά την οικονομία της και πως μια συμφωνία συμβιβασμού για το εμπόριο στη Βόρεια Ιρλανδία θα αφήσει την ΕΕ να έχει υπερβολικά μεγάλο έλεγχο.

«Θα δυσκολευτώ πολύ να ψηφίσω κάτι τέτοιο διότι πιστεύω ότι θα έπρεπε να κάνουμε κάτι διαφορετικό», δήλωσε ο Τζόνσον και πρόσθεσε «αλλά…πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι για το τι συμβαίνει εδώ. Αυτό δεν αφορά το να πάρει πίσω τον έλεγχο το Ηνωμένο Βασίλειο…Η ΕΕ ευγενικά προχωρά σε χαλάρωση για να μας επιτρέψει να κάνουμε αυτό που θέλουμε στη χώρα μας. Όχι με βάση τους δικούς μας νόμους, αλλά τους δικούς τους».

Ο Τζόνσον, του οποίου οι σύμμαχοι κατηγορούν τον Σούνακ ότι βοήθησε στην αποπομπή του από την πρωθυπουργία, εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα ότι το μεγαλύτερο ενωτικό κόμμα της περιοχής αυτής μπορεί να συμφιλιωθεί με την πρόταση ούτως ώστε να μπορεί να επιστρέψει στο Στόρμοντ, το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας.

«Ελπίζω ότι (ο ηγέτης του DUP Τζέφρι Ντόναλντσον) μπορεί να βρει έναν τρόπο για να συμφιλιωθεί ο ίδιος και το κόμμα του με αυτή την έκβαση, το οποίο είναι ουσιαστικά αυτό που έχουμε, και να επιστρέψει στο Στόρμοντ».

Ο Σούνακ κατέληξε σε μια νέα συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση τη Δευτέρα για τη χαλάρωση των εμπορικών περιορισμών στη Βόρεια Ιρλανδία, λέγοντας ότι θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις με το ευρωπαϊκό μπλοκ. Η συμφωνία αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο.

Παράλληλα, ο Τζόνσον δήλωσε επίσης ότι είναι απίθανο να κάνει ξανά κάτι μεγάλο στην πολιτική. «Νομίζω ότι είναι πολύ, πολύ απίθανο να χρειαστεί να κάνω κάτι μεγάλο στην πολιτική ξανά. Έχω κάνει πολλά», δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση μετά το πέρας της ομιλίας του.

Πηγή: newsit

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ