Fri. Sep 29th, 2023

ΧΑΛΚΙΔΑTV.GR

ΧΑΛΚΙΔΑ

Νωρίτερα το εμβόλιο γρίπης 2022: Πότε γίνεται, η τιμή, ποιοι το κάνουν

Screenshot_20220928_094954_com.huawei.browser_edit_160642762970799
Chalkidatv.gr

Ώρα για εμβόλιο γρίπης. Πότε ξεκινά ο εμβολιασμός.

Δωρεάν από τα ασφαλιστικά Ταμεία χορηγείται το εμβόλιο γρίπης για το 2022 μόνο με ηλεκτρονική ιατρική συνταγή, ενώ η προμήθειά του σε τιμή λιανικής κυμαίνεται από 10,72 έως 13,73 ευρώ, σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης. Επισημαίνει δε πως φέτος οι οδηγίες από το υπουργείο Υγείας θα κάνουν λόγο για πιθανή έναρξη των εμβολιασμών νωρίτερα.

Τα αντιγριπικά εμβόλια φτάνουν σταδιακά στα ψυγεία, ενώ μέχρι στιγμής, στον νομό Θεσσαλονίκης έχουν φτάσει περίπου 420.000 σκευάσματα. Το 50% έχει διατεθεί στα φαρμακεία και το υπόλοιπο 50% θα παραληφθεί το αργότερο έως τις 10 Οκτωβρίου.

Ποιοι κάνουν αντιγριπικό εμβόλιο το 2022

Τα εξελιγμένα τετραδύναμα εμβόλια καλύπτουν περισσότερα στελέχη του ιού της γρίπης κι έχουν ένδειξη για ενήλικες και παιδιά ηλικίας από έξι μηνών και άνω.

Όπως δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης:

«Αυτή την περίοδο έχουμε έξαρση ιώσεων εξαιτίας των καιρικών αλλαγών, ενώ εκτιμάται ότι θα έχουμε και έξαρση των περιστατικών γρίπης. Όσον αφορά τα αντιγριπικά εμβόλια ήδη υπάρχει αυξημένη ζήτηση, κυρίως από πολίτες που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Αυτοί, βέβαια, δεν πρέπει να αμελούν να κάνουν το εμβόλιο, το οποίο χρειάζεται περίπου δύο εβδομάδες για να δράσει και να δημιουργήσει αντισώματα στον ανθρώπινο οργανισμό.»

Πότε γίνεται το εμβόλιο της γρίπης

Σύμφωνα με τον κ. Ευγενίδη:

«Κάθε χρόνο ο αντιγριπικός εμβολιασμός αρχίζει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου και διαρκεί έως και τα μέσα Νοεμβρίου, ώστε τα εμβόλια να μπορέσουν να δράσουν τους μήνες κατά τους οποίους συνήθως εμφανίζεται η γρίπη. Συνήθως η περίοδος της εποχικής γρίπης είναι από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο, με πιθανή έξαρση μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαρτίου. Φέτος όμως περιμένουμε οδηγίες από το υπουργείο Υγείας για πιθανή έναρξη των εμβολιασμών νωρίτερα».

Έξαρση της γρίπης

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο ΕΟΔΥ έβγαλε έκτακτη ανακοίνωση που έκανε λόγο για έξαρση μέσα στο καλοκαίρι, νωρίτερα από το αναμενόμενο:

«Παρά το γεγονός ότι η γρίπη εμφανίζει εποχική διακύμανση, με σταδιακή αύξηση της διασποράς του ιού από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο, ο ΕΟΔΥ καταγράφει τα περιστατικά της γρίπης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες ο αριθμός των κρουσμάτων γρίπης που καταγράφεται είναι μικρός και, κατά κανόνα, αφορά στα σποραδικά κρούσματα του νοσήματος.»

Υπογράμμιζε επίσης πως «τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχουν ενδείξεις αυξημένης διασποράς κατά την τρέχουσα προ-επιδημική περίοδο σε σχέση με προηγούμενα έτη, κυρίως μεταξύ των ατόμων νεαρής ηλικίας σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές της χώρας».

Τα συμπτώματα της γρίπης

Βήχας: Συχνά (ξηρός και παραγωγικός)

Μυϊκοί: Πόνοι Συχνά

Κόπωση: Συχνά

Πυρετός: Πολύ συχνά

Πονόλαιμος: Συχνά

Ναυτία: Κάποιες φορές (κυρίως στα παιδιά)

Δυσκολία στην αναπνοή: Συχνά

Πρόσφατη απώλεια όσφρησης/γεύσης: Σπάνια

Διάρροια/Εμετός: Αρκετές φορές (κυρίως στα παιδιά)

Αύξηση της ζήτησης για εμβόλια

Την εκτίμηση ότι φέτος η ζήτηση των αντιγριπικών εμβολίων θα αυξηθεί κατά περίπου 15% κάνει ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Κιοσές.

«Πέρυσι η ζήτηση ήταν χαμηλή με το ποσοστό των αδιάθετων εμβολίων στα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες του νομού Θεσσαλονίκης να εκτιμάται στο 30%. Αιτία ήταν κυρίως η προτεραιότητα που δόθηκε στον εμβολιασμό κατά της COVID-19. Ωστόσο οι εκτιμήσεις για τη φετινή περίοδο είναι ότι θα υπάρχει αύξηση της ζήτησης κατά περίπου 15%. Ήδη προσέρχονται στα φαρμακεία πολίτες που θέλουν να εμβολιαστούν, εκ των οποίων οι περισσότεροι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου», επισημαίνει ο κ. Κιοσές.

Πηγή: ieidiseis.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ