Wed. May 31st, 2023

ΧΑΛΚΙΔΑTV.GR

ΧΑΛΚΙΔΑ

Παραδοσιακός μπακλαβάς Κύμης: Το γλυκό που κάνει τη σοκολάτα να ζηλεύει

120221303_2046463282151279_7496600821334625313_o
Chalkidatv.gr

Ο Κουμιώτικος μπακλαβάς (από την Κύμη Ευβοίας) είναι διάσημος για την ντελικάτη γεύση του και την μοναδική του μυρωδιά. Σε κάθε μπουκιά γεύεσαι όλη τη νοστιμιά του τόπου που σε κάνει να θες να ‘κλέψεις’ μέχρι και το κομμάτι του διπλανού σου. Διότι ξέρεις πως δεν μπορείς να αρκεστείς σε μόνο ένα κομμάτι.

Πάμε λοιπόν να δούμε παρακάτω την συνταγή για να φτιάξετε τον πιο λαχταριστό μπακλαβά.

20′ προετοιμασία 2 ώρες και 30′ μαγείρεμα

Υλικά που θα χρειαστούμε:

Μερίδες: Γύρω στα 30 κομμάτια

  •  2 συσκευασίες Φύλλο Κρούστας για γλυκά
  •  350 γραμμάρια βούτυρο πρόβειο (από βάζο)
  •  250 ml ελαιόλαδο
  •  400 γραμμάρια αμύγδαλο λευκό και αλεσμένο στον πολυκόφτη
  •  2 κουταλιές σούπας φρυγανιά τριμμένη

Σιρόπι:

  •  650 γραμμάρια ζάχαρη
  •  400 γραμμάρια νερό
  •  80 γραμμάρια γλυκόζη
  •  1 ξύλο κανέλας

Διαδικασία που θα ακολουθήσουμε:

  1. Βγάζουμε τα φύλλα από την κατάψυξη και τα αφήνουμε μέσα στη συσκευασία τους σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να ξεπαγώσουν καλά. Ανοίγουμε τα φύλλα κρούστας σε λεία επιφάνεια και τα κόβουμε στις διαστάσεις του ταψιού μας (30 x 40 εκ. περίπου).
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αμύγδαλο με τη φρυγανιά.
  3. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά. Βουτυρώνουμε το  ταψί (διαστάσεων 30×40 εκ.) και απλώνουμε μέσα 7 από τα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα. Απλώνουμε λίγο από το μείγμα αμυγδάλου σε όλη την επιφάνεια και καλύπτουμε με άλλο 1 φύλλο βουτυρωμένο. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, 1 φύλλο – γέμιση -1 φύλλο γέμιση, μέχρι να μας μείνουν 7 φύλλα κρούστας. Με αυτά καλύπτουμε την επιφάνεια του γλυκού βουτυρώνοντάς τα κι αυτά ένα-ένα. Πιέζουμε όλη την επιφάνεια με το χέρι μας ώστε να πατηθούν καλά και τα φύλλα και η γέμιση. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150°C. Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο να παγώσει καλά το βούτυρο, για να μπορέσουμε να το κόψουμε πιο εύκολα. Ζεσταίνουμε καλά το βούτυρο που έμεινε με το ελαιόλαδο. Βγάζουμε τον μπακλαβά από το ψυγείο και τον κόβουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι, σε μικρά κομμάτια, μέχρι κάτω. Περιχύνουμε τον μπακλαβά με το καυτό μείγμα βουτύρου και λαδιού και  ψήνουμε για περίπου 2-2½ ώρες. Πέντε λεπτά πριν το βγάλουμε από το φούρνο ετοιμάζουμε το σιρόπι.
  4. Σιρόπι: Βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τη γλυκόζη και την κανέλα για 3 λεπτά (από όταν ξεκινήσει ο βρασμός). Βγάζουμε τον μπακλαβά από το φούρνο και τον σιροπιάζουμε αμέσως με το σιρόπι ζεστό. Αφήνουμε κατά μέρος να κρυώσει και να απορροφηθεί το σιρόπι, πριν σερβίρουμε.

Καλή σας όρεξη!!!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ