Τρ. Μαρ 28th, 2023

ΧΑΛΚΙΔΑTV.GR

ΧΑΛΚΙΔΑ

Σοβαρά δομικά προβλήματα σε ΕΠΑΛ της Χαλκίδας- Απαγορεύτηκε χρήση αιθουσών

Καταγραφή
Chalkidatv.gr

Συγκεκριμένα, απαγορεύτηκε η χρήση των αιθουσών Κ5 και Κ11 που είναι τα γραφεία των καθηγητών ενώ άμεσα θα πρέπει να αποκατασταθούν τα στηθαία των εξωστών γύρω από τον 3ο όροφο.

Σημαντικά δομικά προβλήματα, που αναμφισβήτητα ανησυχούν την κοινωνία της Εύβοιας, διαπίστωσε η Επιτροπή Μηχανικών- Υπαλλήλων στην αυτοψία στις κτιριακές εγκαταστάσεις των ΕΠΑΛ. Χαλκίδας.

Συγκεκριμένα, απαγορεύτηκε η χρήση των αιθουσών Κ5 και Κ11 που είναι τα γραφεία των καθηγητών ενώ άμεσα θα πρέπει να αποκατασταθούν τα στηθαία των εξωστών γύρω από τον 3ο όροφο.Unmute

Καθώς ρωγμές σε τοίχους και καθιζήσεις που παρατηρήθηκαν στο σχολικό συγκρότημα μετά τα αλεπάλληλα Ρίχτερ που έπληξαν το 2022 την Εύβοια ανησήσυχαν γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές η Δημοτική Αρχή Χαλκιδέων όρισε αρμόδια Επιτροπή να διενεργήσει αυτοψία και ελέγχους αναφορικά με την κατάσταση και την ασφάλεια στις κτιριακές εγκαταστάσεις.

Η Επιτροπή πραγματοποίησε μακροσκοπικό έλεγχο και συνέταξε Έκθεση Αυτοψίας.

Οι επεμβάσεις που θα γίνουν άμεσα σύμφωνα με ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής είναι

Η εκπόνηση πλήρους μελέτης στατικής επάρκειας, για την οποία έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία ανάθεσης, ως κατεπείγουσα.

Η μη χρήση των αιθουσών Κ5 και Κ11, οι οποίες χρησιμοποιούνται ως γραφεία καθηγητών, με την με αρ. 1046/03-03-2023 απόφαση της Δημάρχου Χαλκιδέων, καθώς διαπιστώθηκαν εκτεταμένες και έντονες ρηγματώσεις στις τοιχοποιίες.

Η αποκατάσταση των στηθαίων των εξωστών, πέριξ των 3όροφων κτιρίων (κτίρια Κ10, Κ13, Κ17), εργασίες οι οποίες θα ανατεθούν άμεσα ως κατεπείγουσες.

Η εν λόγω Έκθεση Αυτοψίας έχει διαβιβαστεί από την 1η/3/2023 στις Κτιριακές Υποδομές (ΚΤ.ΥΠ) Α.Ε και ζητήθηκε η συνδρομή τους για άμεσο περαιτέρω έλεγχο του συγκροτήματος.

Η ανωτέρω απόφαση Δημάρχου (1046/03-03-2023), για μη χρήση των αιθουσών Κ5 και Κ11, τη στιγμή της έκδοσής της, απεστάλη αρμοδίως στους Διευθυντές των σχολικών μονάδων που στεγάζονται εκεί και στην αρμόδια Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ευβοίας και την προηγούμενη ημέρα (Πέμπτη 02-03-2023) υπήρξε και επιτόπια ενημέρωση των Διευθυντών, σε επίσκεψη της Δημάρχου Χαλκιδέων Έλενας Βάκα και κλιμακίου Μηχανικών στο σχολικό συγκρότημα.

Ο Δήμος Χαλκιδέων προχωρά σε κάθε απαραίτητη ενέργεια, για την προστασία του χώρου, με σκοπό την αποφυγή κινδύνου και την ομαλή λειτουργία των εκπαιδευτικών αυτών μονάδων.

Η έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρήθηκε στο νησί σαφώς συντελεί στην συντήρηση του κλίματος τρόμου κι ανησυχίας στους κατοίκους, με τους φόβους για την συντέλεση ενός ακόμη μεγαλύτερου σεισμού, παρόμοιου με αυτόν των 5 ρίχτερ, να μην έχουν φυσικά ξεπεραστεί.

Με βάση το παραπάνω, η διαπίστωση σοβαρών δομικών προβλημάτων σε σχολικές εγκαταστάσεις εντείνει ακόμη περισσότερο το κλίμα φόβου.

Γονείς μαθητών της περιοχής, έχουν εκφράσει στο evima.gr την ανησυχία τους για την κατάσταση που επικρατεί περιγράφοντας το γενικότερο καθεστώς άγχους με το οποίο στέλνουν τα παιδιά τους για μάθημα.

Μάλιστα η αγωνία τους επιτείνεται, λαμβάνοντας υπ’ όψιν αφενός την γνώση πως οι υποδομές ήδη πριν τους σεισμούς έχρηζαν συντήρησης λόγω παλαιότητας κι αφετέρου την αναφορά της επιτροπής ειδικών για ύπαρξη ακατάλληλων βιβλιοθηκών και έπιπλα στους χώρους του σχολείου που κάλλιστα θα μπορούσαν να αποτελούν μια “παγίδα θανάτου” σε ενδεχόμενο νέο δυνατό σεισμό.

ΠΗΓΗ: EVIMA, skai.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ