Σα. Δεκ 10th, 2022

ΧΑΛΚΙΔΑTV.GR

ΧΑΛΚΙΔΑ

ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΡΚΑΤΗΡΑΣ: Σοβαρές ελλείψεις σε όλα τα φάρμακα

Chalkidatv.gr

Στο απροχώρητο έχει φτάσει η κατάσταση με την έλλειψη φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Οι ασθενείς δεν βρίσκουν, πλέον, ούτε τα φάρμακα απολύτου ανάγκης και γυρνάνε μάταια από φαρμακείο σε φαρμακείο για να εξυπηρετηθούν.

Το πρόβλημα ξεκινάει από τη σημαντική μείωση των τιμών των φαρμάκων στη χώρα μας. Αποτέλεσμα είναι οι φαρμακαποθήκες να τα πουλάνε στο εξωτερικό σε πολύ υψηλότερες τιμές μέσω των λεγόμενων παράλληλων εξαγωγών. Οι παράλληλες εξαγωγές επιτρέπονται από το νόμο, αν και εφόσον εξασφαλίζεται η επάρκεια της ελληνικής αγοράς σε φάρμακα. Κάτι που προφανώς δεν τηρείται από τη στιγμή που παρουσιάζονται μεγάλες ελλείψεις στα φαρμακεία. Κατά διαστήματα ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) απαγορεύει τις παράλληλες εξαγωγές για λίγους μήνες και η αγορά συντηρείται με ενέσεις.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Εύβοιας Στράτος Καρλατήρας (φωτό) είπε στη «Γνώμη»: «Οι ελλείψεις, πλέον, έχουν επεκταθεί σε καθημερινά φάρμακα για όλο το φάσμα των ασθενειών: Από ινσουλίνες και κοινά αναλγητικά μέχρι φάρμακα για την πίεση και την καρδιά. Φυσικά, λείπουν και φάρμακα για σοβαρές παθήσεις. »Οι φαρμακαποθήκες κάνουν εξαγωγές, γιατί οι τιμές στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά χαμηλές. Ένα φάρμακο που πωλείται στη χώρα μας 2 ευρώ μπορεί να φτάσει τα 80 ευρώ στο εξωτερικό. Μιλάμε για τεράστιες διαφορές». 

Σύμφωνα με τον Στράτο Καρλατήρα, μοναδική λύση είναι η απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών. Αίτημα που έχει κάνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος στον ΕΟΦ και το Υπουργείο Υγείας.Στο μεταξύ,  με τη λογική «πονάει δόντι, κόβω κεφάλι» ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης κατήργησε τη συνταγογράφηση από ιδιώτες γιατρούς σε ανασφάλιστους ασθενείς. Το μέτρο ισχύει από τις 15 Μαρτίου. Έτσι, σε περίοδο πανδημίας ο υπουργός στέλνει τους ανασφάλιστους σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τις δημόσιες δομές υγείας, που λειτουργούν οριακά. 

Ο υπουργός πήρε αυτή την απόφαση, γιατί μέσα σε δύο χρόνια, που επιτρεπόταν η συνταγογράφηση από ιδιώτες γιατρούς, εμφανίστηκαν 400.000 επιπλέον ΑΜΚΑ ανασφάλιστων και η σχετική κρατική δαπάνη αυξήθηκε κατά 100 εκατ. ευρώ. Αντί, όμως, να εξασφαλίσει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους πραγματικούς δικαιούχους, ο Θάνος Πλεύρης απέκλεισε όλους τους ανασφάλιστους.

ΠΗΓΗ: https://www.egnomi.gr/

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ